Autor: licitor Category: Aktuality Comments: 0

MÔŽEME POVEDAŤ KONIEC LACNÝM ÚROKOM?

Minulý rok 2022 nám priniesol veľké prekvapenie v podobe zvyšovania úrokových sadzieb.

Úroky pod 1% môžeme brať ako absolútny luxus, ktorý predstavoval veľký nadštandard. Aktuálne žijeme v dobe, kedy samotné schválenie hypotéky môže v niektorých prípadoch predstavovať problém. V znevýhodnenej situácií sa momentálne nachádzajú najmä mladí ľudia, ktorí majú na základe nedostatočného príjmu problém dostať hypotéku, čo však v blízkej dobe môže zmeniť nárast hodnoty reálnych miest. „Počas posledných rokov, ceny nehnuteľností rástli výrazne rýchlejšie ako priemerné príjmy obyvateľstva, od ktorých sa odzrkadľuje maximálna výška úveru,“ uvádza Eva Šablová, riaditeľka pre úvery vo FinGO.sk. Dodala tiež, že časom budú na cene narastať všetky nehnuteľnosti, čo platí aj pre pomerne drahšie nehnuteľnosti.

Hlavným problémom pri kúpe nehnuteľnosti môže byť nedostatočný finančný obnos, ktorý sa pohybuje vo výške 20% z ceny nehnuteľnosti.

Avšak aj pre túto situáciu existujú riešenia vo forme úveru na dofinancovanie, napríklad pomocou portálu Žltý melón. Žltý melón je prvý portál, ktorý spája ľudí, ktorí chcú peniaze investovať, s ľuďmi, ktorí si chcú peniaze požičať. Na rozdiel od tradičných bánk má Žltý melón minimálne náklady, a preto dáva maximum peňazí ľuďom vo forme nižších úrokov na ich pôžičkách a vyšších výnosov z ich investícií. Túto formu financovania môžete využiť aj u nás pri kúpe nehnuteľnosti v projekte KVETNICA či Viladomy Budatín.

Čo spôsobilo náhle zvyšovanie úrokov? 

Dôsledkom inflácie a stupňovania konfliktu vo východnej Európe zdroje na medzibankovom trhu rapídne zdražujú, a preto komerčné banky pri hypotékach zvyšujú úroky. To môže mať za následok v blízkej budúcnosti stagnáciu hypoték, najmä z dôvodu nevyužívania refinancovania. Sme však na začiatky nového cyklu a existuje veľký predpoklad, že v horizonte niekoľkých mesiacov sa situácia s vysokými úrokmi štandardizuje. Väčšina ekonómov sa zhoduje, že pri inflačných cieloch okolo 2% ročne, musia byť komerčné úroky na úrovni aspoň 3%. V marci je naplánované zasadnutie centrálnej banky, kedy sa očakáva ďalšie zvýšenie kľúčového úroku priamo na celé 3%. Pre porovnanie, analytici z najväčších bankových domov predpovedajú rast základných úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) až na 4% do konca leta 2023. (DenníkN, 2023). 

Hypotéka či podnájom?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože vždy treba zvážiť dôvod a spôsob, ako by človek chcel využiť danú nehnuteľnosť. Povedzme, že rodina sa plánuje usadiť a ich príjmy sú dostatočne vysoké na schválenie hypotéky. Stále je výhodnejšie splácať vlastnú nehnuteľnosť, ako naopak platiť za cudziu. Ak však príjmy nie sú dostatočne vysoké na schválenie požadovanej hypotéky, netreba zabúdať ani na alternatívne možnosti v zmysle menších metráži, ktoré znamenajú dostupnejšie bývanie. V prípade zvratu sa môže úrok výrazni znížiť a bývanie sa tak opäť stane dostupným. Ako vyhlásil analytik Tatra banky Boris Fojtík: „O prvých poklesoch sadzieb určovaných ECB uvažuje prognóza kolegov z Raiffesen Reseach už koncom prvého polroka 2024.“

Na druhej strane, ak ide o ľudí, ktorí si kúpu nehnuteľnosti nemôžu dovoliť, podnájom je druhou, často využívanou voľbou. Bývanie v podnájme nevyžaduje dlhodobý záväzok a môže vytvoriť značnú flexibilitu v porovnaní s vlastníkom. Pre tých, ktorých práca či životný štýl zahŕňa relokáciu alebo skrátka inklinujú k častým zmenám, je podnájom ideálnou alternatívou.