Autor: licitor Category: Inšpirácia Comments: 0

ZARIAĎOVABIE MALÝCH PRIESTOROV MÔŽE BYŤ AKO „PUZZLE“

Uvažovanie pri výbere nehnuteľnosti je ovplyvnené aktuálnou životnou či finančnou situáciou. Následne sa časté rozhodnutia pohybujú okolo otázky: Ako v malom priestore zmestiť, čo najviac a hlavne prakticky?

Navrhovanie malého priestoru môže predstavovať prekážky, no však nemusí to vždy byť negatívum. Nie je potreba sa vzdávať interiérového dizajnu, ale skôr sa treba sústrediť na rovnováhu medzi týmito dvoma zameraniami.

TYPY PRE MALÉ PRIESTORY:

1. OHRANIČENIE JEDNOTLIVÝCH OBLASTÍ

Otvorený koncept priestoru má svoje čaro, no však nie je tou správnou cestou pri malých priestoroch. Z toho vyplýva, že nedostatok vyhradeného miesta môže pôsobiť na pohľad mätúco a neusporiadane. Určenie oddelených častí, kde každá z nich má svoj typický účel je správna voľba! Napríklad pre uzavretie vstupu môžete umiestniť vešiaky na oblečenie a topánky smerom k dverám. Oddelenie kuchyne, priestoru na varenie a jedálenského stola, priestoru na konzumáciu skrinkou pre zjednodušené naservírovanie a skladovanie potrebných pomôcok.

2. MULTIFUNKČNÝ NÁBYTOK

Využitie svojho príbytku najefektívnejšie je pomocou nábytku, ktorý je využiteľný na viacero účelov. A preto, motto: čím menej nábytku, tým lepšie, sa stáva viac a viac populárnym pre novodobé domácnosti. Aj zariadenie si vie plniť dvojité funkcie, ako napríklad nástenné zrkadlá, rámy či dekorácie môžu byť využité ako príručné stolíky alebo menšie jedálenské stoly. Vyberajte si prvotne nábytok, ktorý je veľkostne vhodný pre Váš priestor, pretože veľké modely spôsobujú vizuálne menší priestor. Zužitkovanie každého možného priestoru na praktické zámery má výrazný dopad v celkovej estetike bytovej plochy.

3. ÚLOŽNÉ PRIESTORY

Pri zariaďovaní menšieho bytu je dôležité brať do úvahy nábytok s integrovaným úložným priestorom a zásuvkami. Tento nábytok má využitie vo všetkých miestnostiach od predsiene až po spálňu. Pre predstavu, konferenčný stolík v obývacej miestnosti s úložným miestom má výhodu na úschovu vecí či pohodlné pracovanie. Taktiež, je potrebné zvážiť spôsob umiestnenia nábytku vertikálne aj horizontálne. Na získanie, čo najviac úložného priestoru, vysoké a úzke úložné diely sú považované za najlepšiu alternatívu.

4. JEDNA FARBA

Staré pravidlo hovorí, že maľovanie stropu bielou farbou a ostatné bočné steny inou, už nezaručí vizuálne zväčšenie izby. To vedie k novému a možno aj trochu atypickému riešeniu. Vymaľovanie celej izby iba jednou farbou vám ukáže úplne nový vzhľad a na pohľad väčší priestor. Dizajnérka D.C. Kiyonda Powell to vysvetľuje tak, že „chcete vytvoriť obálku priestoru v malej miestnosti, takže použite rovnakú farbu od základných dosiek až po strop, čo následne uberie z definovanej roviny, ktorá sa stane, ak natriete stenu nejakou jasnou farbou.“

5. VÝHĽAD

Veľké okno prináša množstvo prirodzeného osvetlenia, a to môže tiež pomôcť, aby sa malý priestor cítil menej obmedzujúci. Uprednostnenie výhľadu značne ovplyvňuje priestor. Tieto okná majú tendenciu vylepšiť tieto priestory, vďaka čomu je tu hlavným zameraním výhľad, kde môžeme výhľad brať aj ako kúsok umenia. Taktiež, viac prirodzeného svetla prináša aj pocit pokoja a relaxácie, ktoré následne dodávajú viac na hodnote daného miesta či izby.

Na záver, navrhovanie a zariaďovanie malých priestorov sa môže zdať ťažké, netreba sa nikdy vzdávať. Je potrebné sa sústrediť práve na spomenuté tipy a prirodzenú kreativitu. Týmto spôsobom sa každý priestor bude javiť ako ten pravý na každodenné bytie.